Borba s Appleovim iPadom
5

Samsung poboljšao tablet kompjutere Galaxy

Klix.ba
Samsung, Appleov najveći rival na tržištu tablet kompjutera, je poboljšao svoje uređaje. Među novim mogućnostima je i korištenje tablet kompjutera kao univerzalnog daljinskog upravljača.

Osim mogućnosti korištenja tablet kompjutera Galaxy Tab 2 kao univerzalnog daljinskog upravljača, memorija je proširena malim memorijskim karticama.

Tablet će biti dostupan u dvije veličine. Verzija od sedam inča će koštati 250 dolara, a u prodaji će se naći 22. aprila. Verzija od 10 inča će koštati 400 dolara, a na tžištu će biti od 13. maja.

Appleovi rivali eksperimentišu sa različitim veličinama tablet kompjutera i njihovim mogućnostima, kako bi pronašli način da se sprotstave iPadu, koji je vodeći "igrač" na tržištu kada je riječ o prodaji.

Kompanija Toshiba je predstavila tablet sa ekranom veličine 13 inča. Taj ekran je karakterističan za laptope. Veličina iPadovog ekrana dijagonalno iznosi 9,7 inča.

Na iPad otpada gotovo 60 posto prodaje tablet kompjutera prošle godine. To su podaci koje je prikupila kompanija IDC.

Appleov najbliži konkurent na globalnom tržištu je Amazon.com, ali njegov Kindle Fire je dvostruko manji i jeftiniji od iPada, tako da spada u neku drugu kategoriju.

Među proizvođačima koji proizvode tablet kompjutere veličine iPada Samsung ima najveći udio.

Appleov iPad nema mogućnost širenja memorije, a nema ni infracrvenu diodu, koja će Samsungovim modelima omogućiti daljinsko upravljanje televizorima i slično. Umjesto toga, novi Appleov iPad ima ekran sa ultravisokom rezolucijom.

Poboljšani Samsungovi modeli neće imati takve ekrane iako analitičari vjeruju da je upravo Samsung jedan od dobavljača ekrana za novi iPad.