Tehnologija
7

Samsung lansira svoj veliki Galaxy Note

Klix.ba
Galaxy Note 10.1 (Foto: AFP)
Galaxy Note 10.1 (Foto: AFP)
Kao dio borbe sa Appleom za multimilijardersko tržište pametnih telefona, južnokorejski Samsung je lansirao svoj veliki Galaxy Note.

Galaxy Note 10.1, koji se počeo prodavati u ponedjeljak u Njemačkoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, je skoro dva puta širi od prethodnika i velik je skoro kao tablet.

Telefon je lansiran u trenucima kada Samsung pokušava ući na tržište tableta, kojim dominira Appleov iPad. Dva elektronička giganta se također nalaze i u legalnoj borbi za patente.

Galaxy Note 10.1 pokreće Googleov Android softver, posjeduje ekran osjetljiv na dodir od 10,1 inča (25,6 centimetara), što je mnogo više od 5,3 inča njegovih prethodnika.

Kao i prethodnici, Galaxy Note 10.1 dolazi sa "stylusom", nazvanim "S-pen", kojim se može pisati ili crtati po ekranu. Nova verzija dozvoljava korisnicima i da podijele ekran na dva dijela, kako bi istovremeno mogli koristiti dva programa.

Novi uređaj posjeduje četverojezgreni procesor, koji korisnicima dozvoljava istovremeno korištenje nekoliko aplikacija pri većim brzinama.

Samsung je u novembru prošle godine predstavio prvu verziju Galaxy Notea, uređaja koji je nešto između Galaxy S pametnih telefona i Galaxy Tab tableta.

"Napredna tehnologija i karakteristike Galaxy Notea 10.1 daju korisniku moć da stvara, kreira i prilagođava komunikaciju", rekao je JK Shin, šef Samsungovog odjela za mobilne telefone.