Zabrana privremeno ukinuta
0

Samsung Galaxy ponovo u evropskim prodavnicama

Sarajevo-x.com
Iako je zabrana prodaje tablet kompjutera Samsung Galaxy Tab 10.1 još uvijek na snazi u Njemačkoj, sud u Dusseldorfu je privremeno ukinuo istu zabranu u drugim dijelovima Evrope sve dok se ne preispita prvobitna presuda.
Prodaja tablet kompjutera Samsung Galaxy Tab 10.1 je zabranjena u Evropi prošle sedmice nakon što je Regionalni sud u Dusseldorfu donio presudu zbog povrede vlasničkih prava kompanije Apple. Ova zabrana se odnosila na sve zemlje EU osim Holandije, gdje Apple ima zaseban sudski proces.

Zvaničnici kompanije Apple tvrde da Galaxy kopira elemente njihovog iPada.

Sud u Dusseldorfu sada razmatra da li je imao moć da izda zabranu koja se može primijenjivati izvan Njemačke.

Samsung Galaxy Tab je najnoviji tablet kompjuter korejskog proizvođača. Prvi model je imao ekran od sedam inča, ali ovogodišnji model ima ekran poput iPadovog, ali je i tanji od iPada 2.

"Nema slučajnosti u tome što Samsungovi uređaji mnogo nalikuju na Appleove, od oblika, interfejsa, pa do pakovanja. Ovaj način kopiranja je pogrešan. Mi moramo zaštititi Appleova prava i imovinu kada neko krade naše ideje", rekao je glasnogovornik Applea.

Prodaja Samsunga Galaxy u Australiji je također odložena nakon što je kompanija Apple uložila žalbu na Federalnom sudu u Australiji.