Tehnologija
4

Šampion "bez teksta" poslije drugog poraza od kompjutera

SRNA
Južnokorejski šampion u društvenoj igri Go izjavio je da je ostao "bez teksta" nakon što je danas doživio drugi poraz od Googleovog kompjuterskog softvera.

Lee Sedol, osvajač 18 svjetskih titula, bio je snužden poslije igre koja je trajala više od četiri časa.

"Ostao sam bez teksta. Ovo je za mene bio čist poraz. Od početka nije bilo trenutka kada sam mislio da sam u vođstvu", rekao je Sedol, prenio je AP. Nova pobjeda softvera Alfago nad Leejem dovodi Googleovu mašinu na korak od treće pobjede i osvajanja nagrade od milion dolara.

Ukoliko Alfago trijumfuje u seriji, novac će biti doniran UNICEF-u, organizacijama koje se bave igrom Go i humanitarnim grupama.

Jučerašnja prva pobjeda mašine nad čovjekom u ovoj tradicionalnoj igri označila je prekretnicu u razvoju vještačke inteligencije, pošto stručnjaci nisu očekivali takav trijumf još desetak godina.

Googleov tim uporedio je pobjedu svog softvera sa slijetanjem na Mjesec. Go je tradicionalna društvena igra koja je veoma popularna u Aziji, a po kompleksnosti nadmašuje i šah. Cilj igre da se na četvrtastoj ploči osvoji teritorija naizmjeničnim postavljanjem crnih i bijelih kamenčića između dva igrača.