Mehanička radnja
0

Šaljete li vi SMS-ove dok spavate

Sarajevo-x.com
Sve je više prijavljenih slučajeva u kojima ljudi dok spavaju šalju SMS-ove svojim prijateljima. Eksperti tvrde da je ovo sasvim normalna posljedica toga što današnje generacije odrastaju oslanjajući se na tehnologiju, a telefoni i internet su veliki dio njihovih života.

Međutim, naučnici ne misle da je zaista moguće slati poruke dok spavamo ili smo samo pospani, slanje poruka nam je kao mehaničko obavljanje neke davno naučene radnje.

"Pisanje poruka je za mlađe generacije kao za nekog vožnja, to je naučena radnja i obavlja se mehanički", rekao je istraživač sa Američke akademije za medicinu sna, Ron Kramer, prenosi Telegraph.

Profesor sa Univerziteta Leuven u Belgiji, Jan van den Bulck tvrdi da je mobilni telefon postao "produženi prst" današnje djece i tinejdžera.

Posljednji zabilježen slučaj jeste slučaj mlade Teksašanke Jessice Castillo koja je poslala svom dečku dvije poruke, prvu koja je bila smislena i u kojoj ga pita da li je tu, i druga koja nije značila ništa. Ipak, iako u snu, nepogrešivo je znala broj svog dečka i oba puta je njemu poslala poruku.