Nove metode obrazovanja
0

Sa 'bubicama' uspješno varanje na ispitima

Sarajevo-x.com
Sticanje određenog zvanja i diplome na nekoj visokoškolskoj ustanovi u Bosni i Hercegovini ne znači i sticanje znanja i određenog nivoa akademske zrelosti. Studentima pa čak i učenicima iz godinu u godinu se nude nove tehnike i metode za varanje prilikom polaganja testova i ispita koje ovi u izobilju koriste.

Što su nekada bili đonovi, danas su to bubice. I njih je, barem u Sarajevu, vrlo lako pronaći. Oglasi za iznajmljivanje bubica i prateće opreme nalazi se u skoro svim štampanim i internet oglasnicima, uz opis robe, kontakt brojeve telefona ili mailove.

„Ove godine sam završio sam srednju školu te sam nedavno nabavio opremu i počeo je iznajmljivati studentima. Novi sam u poslu, ali se nadam da ću uskoro moći sam sebi zaraditi za odlazak na more“, kaže jedan vlasnik bubica iz Sarajeva, kojeg smo kontaktirali.

Kaže da se oglasi sa kontaktima mogu pronaći na svakom koraku, te da nikada nije čuo da je neko uhvaćen zato što je studentu iznajmio bubicu. Pojašnjava da bubice koje se stave u uho skoro neprimjetne, no da je za svaki slučaj bolje sjesti što dalje od profesora. Kada dobijete pitanja, morate se snaći te svome pomagaču s druge strane linije izdiktirati pitanja, da bi vam on nakon toga pročitao odgovore.

"Ne može svakome ni bubica pomoći. Opet morate nešto naučiti kako biste se snašli sa pitanjima. Mislim da se ne radi o lošim studentima, već da trema uradi svoje. Bolje ipak iznajmiti bubicu nego plaćati profesorima“, pokušao je odbraniti 'čast' svoje profesije.

Ova vrsta varanje najviše je zastupljena na fakultetima gdje se ispiti obavljaju uglavnom pismeno i gdje postoji veliki broj studenata.

Najviše mušterija dolazi sa Pravnog, Ekonomskog i Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Naš sagovornik otkriva da je opremu nabavio od kolege iz Mostara, koji također na tom području ima pune ruke posla.

Na pojedinim fakultetima u prostorijama gdje se obavljaju pismeni ispiti postavljaju se zvučnici, koji prave smetnje te na taj način otkrivaju studente sa bubicama. No, i tu su dosjetljivi trgovci doskočili, pa se na tržištu pojavila najnovija vrste bubica koja sadrži tehnologiju protiv ometanja. Pored toga, na ponudi su i bežične mikrokamerice u olovci, koje olakšavaju komunikaciju između studenta i njegovog pomagača.

Cijene iznajmljivanje se kreću uglavnom oko 40 i 50 KM, a uz bubicu dobije se prijemnik, a u nekim slučajevima i nova bateriju i mobitel. Kupovina kompletne opreme, sudeći po pojedinim oglasnicima košta od 500 do 600 KM.

Tokom juna i jula kada se na svim fakultetima održavaju ispiti, posao naprosto cvijeta, dok fakulteti još nisu pronašli načina da stanu u kraj ovoj praksi i studentima prevarantima, koji direktno ruše ugled i dignitet obrazovnih ustanova.