Tehnologija
0

Rusija optužena za cyber-rat protiv Estonije

Sarajevo-x.com
Trosedmični masovni hakerski napadi iz Rusije na Estoniju prvi je napad te vrste jedne države na drugu. Ovakva situacija digla je uzbunu širom zapadnog svijeta, a NATO užurbano provjerava napade i moguće implikacije na situaciju u svijetu, piše današnji Guardian.

Dok su Rusija i Estonija u najgorem političkom sporu od kolapsa Sovjetskog Saveza zbog premještanja bronzane statue sovjetskog vojnika iz Memorijalnog centra u Talinu, zemlja je podvrgnuta masovnim hakerskim napadima. Hakeri gase web stranice ministarstava, političkih partija, medija, banaka i ostalih estonskih kompanija.

NATO je poslao vrhunske stručnjake za cyber-terorizam u Talin da istraže situaciju i pomognu Estoncima da unaprijede elektronsku zaštitu.

"Ovo je veliki sigurnosni problem i to shvatamo veoma ozbiljno", rekao je neimenovani dužnosnik NATO-a iz sjedišta u Briselu.

Uzbuna zbog cyber-rata bez presedana, bit će jedna od tema na samitu koji započinje sutra između Rusije i evropskih lidera.

Iako planiraju da pokrenu ovo pitanje pred ruskim vlastima, NATO pažljivo pokušava da ne optuži Rusiju direktno. Ako bi se otkrilo da Rusija zaista stoji iza napada, biće to prvi zabilježeni cyber rat u kojem jedna država napada drugu.

"Ovo što se dešava u Estoniji sa cyber napadima apsolutno je neprihvatljiva situacija i razloga za zabrinutost ima", rekao je neimenovani viši zvaničnik EU-a za Guardian.

"Za sada, NATO cyber napade ne definira kao čistu vojnu akciju. To znači da se odredba V Sjevernoatlantskog saveza, odnosno odredba o kolektivnoj samoodbarni u ovom slučaju se ne može automatski prošiti na napadnutu zemlju", izjavio je estonski ministar odbrane Jaak Aaviksoo.

"Ni jedan NATO-ov ministar odbrane neće proglasiti cyber napade vojnom akcijom za sada. Ipak, ovo pitanje treba riješiti u skorijoj budućnosti."

Odnosi između Kremlja i zapada nisu bili ovako loši već godinama.