Sedam milijardi za grad-čudo
0

Rusi prave grad s vještačkom klimom kao na svemirskom brodu

SRNA
Ruske arhitekte uradile su projekat jedinstvenog grada Umka za krajnji Sjever u kome će biti vještačka klima i u potpunosti zatvoren životni ciklus - kao na svemirskom brodu!

Primjena supersavremenih tehnologija omogućit će da se ovaj grad, koji nazivaju - čudom podigne na bilo kojoj tvrdoj površini, uključujući i Mjesec.

Izgradnja će koštati do pet do sedam milijardi dolara. 

Grad za polarne širine već je dobio naziv Umka, što u prevodu sa čukotskog znači "bijeli medvjed". On je pravljen specijalno za život naučnika, polarnih istraživača i naftaša koji će raditi u složenim klimatskim uslovima Arktika. Takav grad će imati strateški značaj kao uporište Rusije na Sjeveru.

Umku planiraju da podignu na ostrvu Koteljni u arhipelagu Novosibirska ostrva. Grad će omogućiti da se udobno i ekonomski povoljno usluže ruske platforme za eksploataciju nafte, a njih u tom regionu treba da bude izgrađeno oko 40. 

Umka će se  nalaziti u sredini Sjevernog pomorskog puta i  može da postane usputna stanica na toj važnoj maršruti.

Grad koji će biti u vječnom ledu podsjeća spolja na ogromni zvjezdani brod dužine kilometar i po i 	širine 800 metara, rekao je za Glas Rusije autor projekta, zaslužni arhitekta Rusije Valerij Rževski.
"Za osnovu smo uzeli Međunarodnu svemirsku stanicu. Napravili smo tehnološku okosnicu za održavanje života i transport, a na nju smo nanizali razne blokove, između ostalog stambene, naučne, proizvodne, administrativne i sportske. 

Grad će predstavljati pravi hotel za pet zvjezdica, gdje su za ljude stvoreni maksimalno komforni uslovi života. Predvidjeli smo veliku sportsku zonu, polifunkcionalne sportske sale, stadion, bazen, akvapark, zimske bašte. U gradu će biti škole i dječiji vrtići, koncertne i bioskopske dvorane, zabavni kompleks, čak crkva Nikolaja Čudotvorca", objašnjava Rževski.

Oko  5.000 stanovnika Umke od raznih nepogoda  branit će kupola od prozračne plastike.

Osim dovoženja namirnica Sjevernim pomorskim putem, grad će imati veliku staklenu baštu, riblju farmu, živinarsku farmu.

U Umci će biti dvije fabrike za preradu otpada, a tehnička voda će prolaziti kroz filtere i koristiti se ponovo. U fazi izgradnje planira se korišćenje energije od dva bloka plovećih nuklearnih centrala. 

Osvajanjem morskog dna, stalni energetski blok će početi da radi na račun resursa koji će se tamo eksploatisati.
Polarni grad, koji izgleda kao da je sišao sa stranica naučnofantastičnog romana, bio je predstavljen na Drugom međunarodnom arktičkom forumu u Arhangelsku i izazvao je ogromno interesovanje. U skorije vreme projekat Umke će biti prikazan u Norveškoj i Kanadi.