Tehnologija
0

Rusi nezainteresovani za internet televiziju

FENA
Na ruskom tržištu internet televizije udio digitalne televizije sa IP protokolom (IPTV) iznosio je 2010. godine svega dva posto, piše poslovni dnevnik RBK Daily, kao izvor navodeći kompaniju Telecom Daily.

U Rusiji je krajem prošle godine televiziju uz pretplatu koristio 21 milion ljudi, pri čemu su satelitski telelevizijski kanali učestvovali sa 34, a fiksni kanali sa 66 procenata.

Na IPTV je 2010. bilo priključeno 554.000 pretplatnika u Rusiji. Direktor kompanije Telecom Daily Denis Kuskov navodi da se tako mali udio IPTV na tržištu može objasniti neophodnom kupovinom specijalnih dodatka "set-top-box" za priključivanje na internet televiziju.

Osim toga IPTV još nije riješio problem sa vlasnicima sadržaja, tako da najpopularniji kanali onemogućavaju snimanje i interaktivne funkcije servisa.

Na tržištu IPTV prednjači Rostelecom sa udjelom od 40 procenata, MTS sa 34 procenta, kao i mobilni operater Vimpelcom sa 23 procenta. Najveći udio na tržištu po broju pretplatnika ima operater Trikolor TV koji je u aprilu ove godine u pretplatničkoj bazi imao osam miliona korisnika.