Tehnologija
0

Roditelji, ograničite korištenje mobitela svojoj djeci

Sarajevo-x.com
Mladi Japanci su toliko ovisni o internetskim linkovima svojih mobilnih telefona da je vlada ove zemlje pokrenula program kojim upozorava roditelje i škole da ograniče njihovo korištenje među djecom.

Vlada je zabrinuta što su učenici, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama upleteni u cyber kriminal i provode sate razmjenjujući poruke, e-mailove i na taj način se previše izlažu negativnim učincima koje ovi telefoni imaju.

Masaharu Kuba, vladin zvaničnik, u povodu ove inicijative je rekao: "Roditelji u Japanu kupuju mobitele svojoj djeci, a ne razmišljaju dovoljno o tome. Mobiteli su postali skupe igračke."

Preporuke roditeljima usvojene su ove sedmice, javlja AP. U njima stoji i ideja da japanske firme počnu proizvoditi mobitele samo sa funkcijom za razgovor i GPS koji će omogućiti djetetovu sigurnost.

Oko trećina malih Japanaca koji pohađaju šesti razred imaju mobilne telefone, a 60% djece u devetom razredu, potvrđuju iz ministarstva za obrazovanje.

Mnogi mobilni telefoni u Japanu su opremljeni sofisticiranim dodacima i nude brz pristup Internetu, takozvani 3G za "treću generaciju".

Vlasti ističu kako će limitirano korištenje ovih sprava dovesti do veće zaštite djece jer roditelji ne mogu pratiti svaki potez koji njihova djeca učine.

Prosječno plate oko 4.000 jena (39 dolara) mjesečno za troškove mobilnih telefona za jedno dijete.