Tehnologija
0

Robotske podmornice u lovu na blago

FENA
Nekoliko američkih vojnih Autonomnih podvodnih vozila (AUV) bilo je uključeno u lov na blago, nazvan AUVfest u organizaciji američke mornarice. Lov je trajao šest dana. Robotske podmornice mogle bi se primjeniti i u civilne svrhe čim njihova proizvodnja postane jeftinija.

Američka nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) željela je testirati mogućnosti podmornica za istraživanje brodskih olupina te nadzor podvodnih kablova i cjevovoda.

U lovu na blago podmornice su otkrile osam do sada nepoznatih objekata povezanih s brodolomom američke fregate HMS Cerberus, koju je kapetan potopio u kolovozu 1778. tijekom Američke revolucije kako ne bi pala u ruke neprijatelju.

Američka mornarica AUV-e (dugačke od 0,5 do 5 metara) uglavnom koristi za otkrivanje mina posijanih po lukama, a dno oceana pretražuju pomoću sonara i magnetskih senzora.

Softver smješten u samoj podmornici obrađuje slike i pokušava razlučiti mine od rakova i drugih neravnina na dnu mora.

Mali AUV-i mogu biti posebno korisni za pretraživanje drvenih olupina jer ne dižu sediment s trulog drva što otežava uočavanje olupine, kaže Charlotte Taylor iz Projekta pomorske arheologije Rhode Islanda.

No, prije arehologa bi vojne AUV-e mogli kupovati lovci na blago, kaže Bob Anderson, direktor tvrtke Ocean Server Technology, koja proizvodi AUV-e.