Tehnologija
7

Roboti i kompjuteri će počiniti više zločina do 2040. godine nego ljudi

Klix.ba
Istraživači organizacije The Future Laboratory objavili su teoriju u kojoj tvrde da će do 2040. godine roboti i kompjuteri počiniti više zločina nego ljudi.

"Futuristi su prognozirali nagli porast terorističkih napada u ovim godinama, ali jednom kada hakujete robote da postanu mašine bombaši samoubice, roboti bi mogli izvesti mnogo više napada", upozorila je Tracey Follows iz ove organizacije.

Follows radi kao šefica strategije i inovacija u segmentu telekoma, tehnologija, prodaje i medija i pomogla je u kreiranju budućih strategija T-Mobilea, BT-a, O2, easyJeta i John Lewiss brenda. Dodala je kako bi umjetna inteligencija mogla spriječiti robote da se samoprogramiraju za kriminalne aktivnosti.

"Moje predviđanje je da će do 2040. godine više zločina počiniti mašine nego ljudi", rekla je.

Zabrinutost izazivaju i automobili koji se kreću bez vozača i dronovi koji bi mogli napraviti problem ako budu hakovani.

"Samo je pitanje vremena kada će ljudi biti bespomoćni", kazao je Raj Samani, radnik u oblasti tehnologije u EMEA-u i NCA-u.

Prema podacima britanske agencije za kriminal, stopa cyber krminala se povećala za 53 posto u 2015. godini. Belgijski zvaničnici i predstavnici NATO-a sastali su se kako bi pronašli rješenje za odbranu od cyber napada i hakera koji mogu nanijeti štetu kao i konvencionalni vojni napadi.

O ovome problemi razgovarali su i predsjednici SAD-a i Rusije Barack Obama i Vladimir Putin koji su poručili kako je potrebno regulisati način i svrhu korištenja interneta kako zemalja tako i ljudi.

Mnogi se sada pitaju da li će filmovi poput "Terminatora", RoboCopa" i "Chappieja", u kojima roboti napadaju ljude, u budućnosti postati naša stvarnost.