Izum evropskih naučnika
0

Robot koji oponaša trogodišnje dijete

Sarajevo-x.com
Najnoviji izum evropskih naučnika jeste robot koji oponaša trogodišnje dijete. Kreatori ove inovacije tvrde da robot umije puzati, vizuelno osjetiti okolinu, te rukovati predmetima, objavili su britanski mediji.

Robot iCub je jedan od najuspješnijih robota izumljenih u Evropi i rezultat je petogodišnjeg rada naučnika sa nekoliko najboljih evropskih univerziteta, okupljenih u Udruženju RobotCub.

Do kraja ove godine bit će proizvedeno još dvadeset ovakvih robota koji će biti dostavljeni najboljim evropskim univerzitetima kao što su Imperial College, Plymouth i Univerzitet Manchester.

Vođa projekta Darwin Caldwell sa italijanskog instituta za tehnologiju u Genovi smatra da je iCub jedan od najmodernijih robota u svijetu.

„Naš robot se može porediti sa japanskim CB2 robotom koji također imitira trogodišnje dijete, no jedina prednost njihovog robota je u tome što on može hodati za razliku od iCub-a koji puže“, kazao je Caldwel, dodajući da su Japanci deset godina radili na razvijanju programa pomoću kojeg upravljaju robotom.

Inače robot CB2 kojeg su 2007. godine javnosti prezentirali japanski naučnici u stanju je kretati se, plesati, pričati, a reaguje i na dodire s obzirom da posjeduje 197 senzorskih osjetila.

„Naš robot, iCub može sjediti, puzati, pomjerati ekstremite, ali nažalost nije u stanju činiti neke zanimljive stvari koje čini japanski robot i upravo to je ono u čemu su Japanci napredniji od nas kada je riječ o ovakvim izumima“, zaključio je Caldwel.