Novo iz Japana
0

Robot koji će zamijeniti modele na pistama

Sarajevo-x.com
Japanski tehnolozi u ponedjeljak su predstavili svoje novo dostignuće - robota koji će uskoro zamijeniti manekenke na modnim pistama, piše AP.

Robot s ženskim licem i kosom do ramena koji pomoću 42 motora oponaša mimiku i pokrete djevojaka na modnim pistama u ponedjeljak je predstavljen na Nacionalnom Institutu za naprednu tehnologiju u japanskom gradu Tsukubi.

'Dobar dan, ja sam kibernetički čovjek HRP-4C', pozdrav je koji izgovara nova 'robotica' visoka 158 cm i teška 43 kilograma.

Lice robota inspirirano je manga stripovima, prikazuje ženu od 19-29 godina starosti, dok tijelo robota ne liči na ljudsko, ističu naučnici.

'Naša zamisao je bila da robot liči na čovjeka, ali i na mašinu. Zasad ovaj robot nije predviđen za masovnu proizvodnju i zato ga nema u prodaji', rekao je jedan od inovatora, Shuji Kajita.

'Privlačni robot' danas je bio okružen kamerama i novinarima koji su bili očarani pozama i pokretima, te osmijesima robota. Današnje predstavljanje bilo je uvertira za tokijsku Sedmicu mode kad će HRP-C4 biti i svečano predstavljen.

Američki informatičar Le Trung nedavno je fascinirao ljubitelje tehnologije sa svojim izumom ženskog robota Aiko.

Ovaj 33-godišnjak izumio je robota koji ne samo da izgleda ženstveno, već i obavlja kućne poslove i vodi brigu o njemu. Aiko, čije ime znači dijete ljubavi, je opskrbljena matematičkim znanjem i ima ugrađen rječnik sa 13.000 rečenica koje izgovara na engleskom i japanskom jeziku. Prepoznaje lica, naglas čita novine i daje upute, a Le Trung smatra da bi Aiko bila savršena supruga.