Pomoć za američku vojsku
0

VIDEO / Robot agencije DARPA može ponijeti teret težak 180 kg

Sarajevo-x.com
Vojnik može nositi teret težak 45 kg, a to je uglavnom njegova lična oprema. Robot agencije DARPA na svojim leđima može ponijeti čak 180 kg različitog tereta, a da se pri tome, za razliku od čovjeka, nikada ne umori.

Fizičko opterećenje vojnika je jedan od najvećih izazova za američku vojsku. Robot agencije DARPA nazvan LS3, koji ima četiri noge, mogao bi biti rješenje tog problema.

U priloženom videu LS3 ili AlphaDog pokazuje mogućnost da slijedi osobu koristeći se svojim senzorima.

U narednih 18 mjeseci agencija DARPA planira završiti razvoj robota i uvjeriti se da je spreman nostiti teret težak 180 kg na putovanju dugom 32 km te da se neće morati ponovo puniti u periodu od 24 sata. Cilj je i napraviti ga "pametnijim" kako bi mogao razumjeti komande poput "stani", "sjedi", "dođi ovamo" i slično. Namjera je poboljšati i njegove vizuelne senzore kako bi mogao pratiti određene osobe li objekte. AlphaDog će na kraju moći sam birati pravac kretanja.

"Ukoliko projekt bude uspješan, mogao bi biti veoma koristan vojnicima. LS3 će biti poput uvježbane životinje koja nosi teret", rekao je poručnik Joe Hitt.

Slični projekti uključuju robota koji je nazvan Worrior, a kojim se upravlja putem Xboxa. On se može kretati po lošem terenu i svojom mehaničkom rukom podići teret težak 68 kg.