Oči na nebu
0

FOTO+VIDEO / Robot Aeryon Scout će zamijeniti CCTV kamere

Sarajevo-x.com
Kanadska kompanija Aeryon je proizvela letećeg robota koji bi vrlo brzo mogao zamijeniti CCTV kamere.

Leteći robot Aeryon Scout je opremljen sa najsofisticiranijim špijunskim sistemima kako bi mogao pratiti kriminalce i špijunirati javnost, pišu britanski mediji.

Korisnik samo treba označiti mjesto na Google Maps-u na upravljaču koji posjeduje ekran osjetljiv na dodir. Nakon toga robot leti na to mjesto pri brzini od 50 km/h i snima HD video koji se može istovremeno prenijeti na iPhone.

Robot Scout može letjeti na visini od 152 metra i kvalitetno zumirati sa udaljenosti od 300 metara, što mu omogućava da bude neprimijećen tokom svoje misije. Lopatice četiri rotora su također tihe tokom leta. Prema riječima njegovog proizvođača, Scout je najsofisticiraniji i najkvalitetniji špijunski robot današnjice.

Svoje snimke Scout može proslijediti na bilo koji elektronski uređaj. Njegov upravljač nalikuje laptopu, a prenosi se u koferu. Vrijednost robota se procjenjuje na 50.000 dolara. Može se koristiti i za praćenje kradljivca automobila. Zumiranjem se može vrlo brzo prepoznati njegovo lice, što uveliko pomaže policiji pri otkrivanju identiteta kriminalca. Scout primjenu može naći i u vojsci, a može se koristiti i kao običan uređaj za nadzor.

Ovakvi uređaji se danas smatraju više potrebom nego luksuzom. Proizvođači tvrde da Scout može biti odlučujući faktor za uspjeh misije. Također, mogao bi spasiti mnoge živote vojnika na borbenim linijama.

Kompanija Aeryon traži dopuštenje za Scoutov let iznad američkog tla, a spominju se ugovori sa policijom i sigurnosnim agencijama koje su zainteresovane za ovog robota.