Tehnologija
0

Richard Branson ove godine testira svoj svemirski taksi

FENA
Richard Branson planira ove godine testirati SpaceShipTwo, svoj prvi svemirski taksi.

Virgin Atlantic, podružnica Virgin Grupe u vlasništvu multimilijardera Richarda Bransona, planira ove godine testirati svoj prvi svemirski taksi, a prve komercijalne orbitalne letove s putnicima najavljuje za 2013. ili 2014., objavili su u utorak zvaničnici kompanije.

Oko 500 osoba predbilježilo se za vožnju svemirskim brodom SpaceShipTwo u koji stane šest putnika i kojim upravljaju dva pilota.

Letovi u orbiti, koji stoje 200.000 dolara po osobi, mogu doseći visinu od oko 109 kilometara, što putnicima pruža priliku da iskuse nultu gravitaciju i dožive sjaj Zemlje u odnosu na tamu svemira.

"Puno je stvari koje se mogu raditi u orbiti. To je područje koje je dugo vremena bilo izvan dosega ljudskog roda", rekao je Neil Armstrong, američki astronaut i zapovjednik prve ljudske misije na Mjesec.

"To pruža brojne mogućnosti", dodao je Armstrong pred oko 400 osoba na konferenciji posvećenoj orbitalnim letovima u Palo Altu, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

"Nadam se da će neki od tih novih pristupa biti profitabilan i koristan", istaknuo je.

Virgin Galactic najpoznatija je od samo nekoliko kompanija koje razvijaju svemirske brodove za turističke, istraživačke, obrazovne i poslovne svrhe.