Tehnologija
0

Revolucionarno vozilo na tri točka je moguće rješenje za saobraćajne gužve

Sarajevo-x.com
Model revolucionarnog vozila na tri točka je nagrađen na Kraljevskom koledžu u Londonu. Ovo bi vozilo moglo postati efikasno rješenje za saobraćajne gužve u gradovima širom svijeta.

Trotočkaš predstavlja vozilo koje se može nazvati kako biciklom, tako i automobilom, jer posjeduje mnogo karakteristika oba prevozna sredstva. Njegov dizajner Heikki Juvonen ga je nazvao E-3POD. Nagrada za najbolji dizajn je rezultat šestomjesečnog rada u dizajnerskom centru u Parizu, gdje se osmišljava izgled novih automobila kompanija Peugeot i Citroen.

Heikkijevo vozilo posjeduje dva manja točka na prednjem dijelu, dok vozač bukvalno sjedi u većem, stražnjem točku. Pri većim brzinama E-3POD se lagano naginje kako bi imao bolji grip i bolje upravljanje prilikom skretanja. Njegova jednostavna i lagana konstrukcija je izuzetno aerodinamična. Baterija koja bi ga pokretati je također male veličine i dosta je lagana. Posvećenost smanjenju težine je evidentna u dizajnu samog vozila koje je napravljeno od plastike otporne na ogrebotine. Zadatak studenata na londonskom koledžu je bio dizajnirati ultra-kompaktni model koji bi u budućnosti mogao poslužiti pri proizvodnji električnih automobila Citroen.

"Dobar dizajn ne samo da poboljšava prodaju i imidž kompanije, nego pomaže pri čuvanju životne sredine", rekao je Heikki.

"Ova vrsta pogona predstavlja rješenje za ekonomičan i održiv vid gradskog prevoza. Lijepo je vidjeti ideje potencijalnih dizajnera automobila koji su zainteresovani za električne automobile", rekao je zvaničnik Citroena, Phillippe Holland.