Inovacija iz Forda
0

VIDEO / Revolucionarni zračni pojasevi za veću zaštitu

Sarajevo-x.com
Proizvođač automobila Ford predstavio je nove pojaseve u svojim vozilima. Inovaciju predstavlja njihova mogućnost da se napušu i tako pružaju dodatnu zaštitu putnicima. Pojasevi se automatski napušu u slučaju sudara.

Eksperti tvrde da je ovaj revolucionarni izum posebno važan za sprečavanje loma rebara, povrede unutrašnjih organa i modrica, posebno kod djece. Osjetljivi i stariji putnici također će od njega imati mnogo koristi, piše Daily Mail.

Ova tehnologija bit će predstavljena u Fordovom modelu Explorer 4x4, koji će se od naredne godine proizvoditi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prilikom opasnosti od sudara senzori u vozilu izračunat će njegovu ozbiljnost i u skladu s tim za 40 milisekundi napuhati pojaseve gasom uskladištenim u posebnoj komori iza sjedišta.

Izum će pomoći putnicima da budu sigurniji u sjedećem položaju nego kad bi se vezali tradicionalnim trakastim pojasevima. Smanjit će pritisak na pluća, te bolje kontrolisati pomicanje glave i vrata.

U svakodnevnoj upotrebi funkcionisat će baš kao i dosadašnji pojasevi, a sve svoje prednosti pokazat će onda kad je najpotrebnije, poručuju iz Forda.

Više od 90 posto korisnika koji su testirali zračne pojaseve ističe kako su slični ili ugodniji od tradicionalnih.