Microsoft
0

Revolucionarni Xbox Kinect reaguje na glas i pokret

Sarajevo-x.com
Kompanija "Microstoft" je jučer počela s prodajom dugoočekivanog Kinecta, uređaja koji omogućava korisnicima da igraju videoigre bez potrebe za džojsticima, odnosno upravljačima.

Uređaj posjeduje kameru koja je opremljena infracrvenim senzorima. Ovi senzori detektuju pokrete ruku, nogu i tijela i prenose ih u akciju na ekranu.

Uz samo malo vježbe, igrači mogu uživati u igri "Star Wars" boreći se futurističkim oružjima ili pak voziti automobil pokretima ruku lijevo i desno.

Kinect koji radi u kombinaciji sa Xboxom 360 može čak prepoznati lica ljudi, što im omogućava da sačuvaju svoj progres u igri i naknadno nastave s mjesta gdje su stali, bez potrebe ukucavanja šifri i slično.

Uređaj je moguće kupiti po cijeni od 150 eura, a jučer se pojavio na američkom tržištu.

Iz kompanije "Microsoft" se nadaju da će Kinect postati najtraženiji poklon za Božić. Očekuju da će se prodati u tri miliona primjeraka u sljedeća dva mjeseca.

Uređaj koristi senzore slične onima koji su dio konkurentne konzole Nintenda Wii, te reaguje na glas i pokret.

Kada se uključi, njegov infracrveni senzor obuhvata cijelu sobu i prepoznaje dvadeset različitih tački na tijelu osobe.

Pokreti koji se prenose na igru u zavise od njene vrste.

"Željeli smo se postići da tehnologija napokon razumije nas. Ukoliko stanete ispred senzora, on će vas prepoznati, vaše prijatelje i porodicu. Kada napravite pokret, uređaj će vas imitirati. Ako poželite šutnuti loptu, jednostavno to učinite. Kinect će prepoznati vašu namjeru", rekao je Alex Kipman iz kompanije "Microsoft".

U ovoj kompaniji se nadaju da će Kinect udahnuti život u Xbox koji je prodan u 45 miliona primjeraka. Broj prodanih konzola Nintenda Wii je 76 miliona, dok je konzola PlayStation 3 prodana u 42 miliona primjeraka.

Ukoliko uređaj doživi uspjeh, mogao bi produžiti "životni vijek" Xboxa za četiri do pet godina.

Neki eksperti kažu da je cijena Kinecta previsoka, dok ga drugi kritikuju jer teško raspoznaje lica crnaca i azijata.

Britanska web-stranica Gamespot.com je testirala ovaj uređaj koji je od trojice tamnoputih zaposlenika uspješno prepoznao samo jednog, uprkos brojnim pokušajima. Kinect je uspješno prepoznavao zaposlenike svijetlijeg tena.

Uređaj podržava igre u kojima igrači mogu da uzgajaju i treniraju mladunčad lava i tigra, da vježbaju u cilju trošenja kalorija uz pomoć virtuelnog trenera, kao i simulacije vožnje u kojima se automobilom upravlja naginjanjem i kružnim pomijeranjem ruku lijevo i desno.

Sony je za svoj PlayStation dizajnirao sličan uređaj pod nazivom Move kojeg čine upravljači osjetljivi na pokret. Nintendo je poboljšao svoju Wii konzolu sa novom generacijom još osjetljivijih upravljača, objavio je Daily Mail.