Povratak u 1980-te
0

Retro mobiteli teški kilogram ponovo u modi

Sarajevo-x.com
Ako vam vaši prijatelji prigovaraju da posljednji model mobilnog telefona ne odvajate od uha, te da slijepo pratite svaki modni krik, zašto se ne odlučite za jedan starinski mobitel?

Zamislite da se pojavite u kancelariji ili u pubu s mobilnim telefonom koji je 20 centimetara dug, 7,5 centimetara širok, a tešak skoro jedan kilogram, a zatim posmatrate prisutne koji se u tišini pitaju kako je, uopće, moguće da ste uspjeli s tim telefonom proći kroz vrata.

Vjerovali ili ne, "cigle" su ponovo in - ti ogromni mobiteli prve generacije iz 1980-ih ponovo se vraćaju u modu, piše Daily Mail.

Originalni "cigla" telefon bio je Motorolin DynaTAC 8000X, koji se na tržištu pojavio 1983. godine. Ti teškaši postali su zaštitni znak yuppieja, uključujući i glumca Michaela Douglasa u "Wall Streetu" i lika Del Boya iz "Mučki".

Sad su prodavači mobilnih telefona otkrili da se stari modeli ponovo traže. Zapravo, iako su proteklih godina bili potpuno otpisani, oni sad vrijede cijelo bogatstvo. Mobitel iz rijetke edicije telefona 8000X, s logom britanskog telekom-operatera, sad se prodaje za 1.140 eura.

Ali zbog čega nagli interes za prastare telefone? Pa, trenutno se moda vraća u 1980-te, a mogući razlog je i taj što ljudi žele manje komplikovane uređaje.