Novitet iz Facebooka
8

Registrovati mobilni broj da bi zaštitili profil

SRNA
Facebook će od svojih 900 miliona korisnika tražiti da unesu broj mobilnog telefona kako bi spriječili napade hakera.

Milioni korisnika širom svijeta već su u vrhu Facebook stranice mogli vidjeti link na kojem se od njih traži da prate "Jednostavne sigurnosne uslove". Oni koji kliknu na link, bit će usmjereni na bezbjednosne stranice, gdje će imati mogućnost da odaberu jedinstvenu lozinku, a u narednom koraku od korisnika se traži da unese broj mobilnog telefona.

U kompaniji navode da korisnik potvrđivanjem svog broja telefona omogućava stranici da automatski izbriše lozinke u slučaju da je korisnikov nalog zloupotrijebljen. U tom slučaju korisnik će od Facebooka dobiti SMS kojim se obavještava da je njegova lozinka promijenjena.

Nakon što su poruku od novim uslovima bezbjednosti vidjeli milioni korisnika u SAD, u "Facebooku navode da će za nekoliko dana to obavještenje dobiti i ostali korisnici.

Nakon nedavnog napada na LinkedIn mrežu, oko 6,5 miliona lozinki od 161 miliona korisnika se pojavilo na stranici InsidePro.com.

U LinkedInu nisu precizirali koliki je tačan broj ugroženih profila. O broju ugroženih lozinki nisu se izjasnili ni u "eHarmony", popularnoj online web stranici iz Californije, koja je na meti hakera bila ovog mjeseca.