Tehnologija
0

Recenziramo Armed & Dangerous

Sarajevo-X
Ukoliko tražite FPS poput Max Payne-a, Wolfenstein-a, Call of Duty-a i sl., to ovdje nećete naći. Armed & Dangerous je igra koja nudi akciju bez puno razmišljanja i taktiziranja, dosta humora, brda neprijatelja, čudne pratioce i još čudnija oružja.

Igra je izašla bez puno priče i najava, a radio ju je razvojni tim Planet Moon poznat po samo jednom naslovu, i to Giants: Citizen Kabuto. Od izlaska ove igre nije se čulo ništa puno o njima tako da se moglo pomisliti da im je to i posljednji projekat. Srećom nas je Armed & Dangerous razuvjerio u to.

U samoj uvodnoj animaciji vidjet ćete o čemu je zapravo riječ. Humor, humor i humor je glavna karakteristika ove igre. Lik s kojim igrate je Roman i oko sebe je okupio družinu s imenom Lionhearts. Osim Romana u družini su još humanoidna krtica Jonesy (stručnjak za eksploziv) i robot Q1-11 (opsjednut pijenjem čaja. Ah, Britanci op.ur.). Vaš zadatak je da ukradete određen Book of Rule i prvo odlazite do njenog čuvara Rexusa, malog smrdljivog čarobnjaka koji umjesto pravih ima staklene oči. On je Book of Rule, da bi je sakrio, pretvorio u Knjigu pletenja košara. On se pridružuje vašoj družini i vi počinjete potragu. Vas glavni neprijatelj je kralj Forge koji će pokušavati da dođe do knjige prije vas.

Igra nudi veliki broj oružja pa tako pored mitraljeza, klasičnih pušaka i snajpera su tu i originalnija oružja poput lansera ajkula (koji jednostavno ispucaju ajkulu koja jedno vrijeme hapa sve što joj dođe pri peraju), prenosivih crnih rupa (usisavaju svoju bližu okolinu) i sl. Sva oružja nabavljate u lokalnom pabu. Još jedna zgodna spravica je jetpack koji će te imati na većim nivoima i omogućit će vam velike skokove i lagano lebdenje s ugrađenim krilima.

Zadaci u misijama se uglavnom svode na prelazak od tačke A do tačke B uz eventualno uništavanje određenih građevina. Postoje misije u kojima trebate spašavati zarobljene seljake. Jedan od zanimljivijih tipova misija je kad sjedite u kupoli sa mitraljezima i minobacačem na zidinama utvrđenja, a zadatak vam je da ne dozvolite neprijateljima (kojih ima na stotine!!!) da prodru u utvrdu.

Igrat ćete u različitim okruženjima, pa će se lokacije kretati od sela prekrivenih snijegom do zelenih šuma u ljeto. Također jedna od karakteristika igre je totalna uništljivost, pa tako možete uništiti sve što vam se nađe na putu: drveće, stijene, cijele kuće, kasarne (što ćete i najčešće uništavati jer iz njih stalno izlaze novi neprijatelji) i sl.

Iako je igra port sa sa konzole, grafika je na visokom nivou. Tako ćemo moći uživati u pixel shaderima i ostalim ljepotama igara nove generacije. Zahtjevi nisu pretjerano veliki.

Kao nedostatak igre izdvojio bih umjetnu inteligenciju kako i protivnika tako i vaših saputnika. Ipak pošto misija nije propala ako vam pogine neki od saboraca, a broj neprijatelja je jako veliki to vam neće toliko smetati.

Na kraju šta reći osim da igra nudi dosta zabave bez neke pretjerane dubine i dosta humora, a to je ono zašto, zapravo, igre i postoje. Preporučio bih je svima, mada se možda neće svidjeti okorjelim FPS-ašima, ali bi je i oni trebali isprobati jer ih igra može ugodno iznenaditi.

Pogledajte i galeriju slika vezanu za ovu igru. Diskusija na Sarajevo-X forumu je otvorena.

OCJENA: 86%

Razvojni tim/izdavač: Planet Moon/ LucasArts Min. konfiguracija: P3 1GHz, 128 MB DDRAM, 32 MB 3D Preporuka: Athlon 2200 XP, 512 MB, 128 MB 3D

Zlatan Strik Elmedin Selmanović