Tehnologija
11

Razočarenje godine: No Man's Sky je ekstremno dosadna igra

Klix.ba
Nakon dugog iščekivanja igre koja je prezentovana kao revolucionarna i do sada neviđena avantura, mnogi igrači su samo nekoliko sedmica poslije odlučili promijeniti mišljenje za 180 stepeni.

No Man's Sky, igra koja je smještena u enormni generisani svemir i u kojoj igrač ima ulogu pustolova, istraživača, skupljača resursa i borca, razočarala je znatan broj onih koji su za nju izdvojili 50 eura.

Kritičari su složni u jednom - kreatori igre nisu ispunili obećanja koja podrazumijevaju multiplayer opcije, održavanje uzbuđenja prilikom istraživanja, susretanje s izazovima i slično.

Igra je od najiščekivanije zabave godine prerasla u najveće razočarenje, a najveći razlog jeste što neodoljivo podsjeća na Minecraft, odnosno sve i jednu igru čija je tematika preživljavanje - nešto što No Man's Sky nikada nije trebao biti.

Čak bi i to bilo podnošljivo da samo srce igre nije obavijeno kontinuiranim ponavljanjem svih aspekata zabave koja upravo zbog toga ubrzo umire. Konstantno sakupljanje resursa, odsustvo drugih igrača, gotovo identični susreti sa drugim vrstama...

Također, jedno od velikih razočarenja jeste konačan dolazak u "centar galaksije", što je predstavljeno kao faktički cilj igre. Naime, jednom kada igrač konačno dođe do kraja, slijedi videosimulacija povlačenja iz centra unatrag kroz cijelu galaksiju, što u prevodu znači da su igrači prevareni.

Među ljubiteljima simulacije svemira ostaje nada da će budući patchevi riješiti mnoge probleme koji su savršeno i komično predstavljeni u priloženim klipovima.