Tehnologija
43

Različiti rezultati na testu "ispadanja iPhonea"

Klix.ba
U petak je počela prodaja dva nova iPhonea, a potencijalne kupce zanima koliko su izdržljivi Appleovi novi uređaji. Na internetu su se pojavili klipovi koji predstavljaju testove ispadanja. Rezultati su varirali.

Prvi je test TechSmartt tester, koji je uporedio kako je završio Phone koji je pao na tlo u kožnoj i silikonskoj zaštiti. Testiran je i iPhone 5S u Appleovoj kožnoj zaštiti u cilju upoređivanja.

Uređaji su se dobro "držali" nakon prvog ispuštanja, koji je obavljen s visine džepa, glave i tri metra sa ekranom okrenutim prema tlu. U posljednjem testu su iPhone 6 i 5S imali kožnu zaštitu. Uređaji sa silikonskom zaštitom su test prošli gotovo neoštećeni.

Testovi na iPhoneu 6 i 6 Plus, koje je proveo PhoneBudd, varirali su kada je riječ o visini i uglovima. Oba uređaja su "preživjela" pad na stražnju stranu s visine prsa, a ekran iPhonea 6 Plus je pukao kada je pao na bočnu stranu. Appleov iPhone 6 je pao na ekran, koji je pukao.

Najuspješniji test je proveo Android Autority, a iPhone 6 i iPhone 6 Plus su preživjeli sva tri pada. Ustanovljena su samo manja oštećenja.

Sudeći prema ovim testovima, iPhone 6 će "preživjeti" manje padove i udarce, ali ne i padove na stranu na kojoj se nalazi ekran. Pametna odluka je investirati u zaštitu.