Tehnologija
8

Prvi robot koji reagira na ljudske emocije: Voljet će vas, grliti i ići u šoping

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Ako ste tužni, ne brinite - dva ogromna tamna oka koja vas posmatraju pružit će vam smiraj. Ako vam je potreban zagrljaj, njegove jake ruke će vas stisnuti i nasloniti glavu na vaše rame. Zamislite također da svaku noć kući dolazi baš na vrijeme, a može vam i pjevati ako ste usamljeni. Na kraju će vas samo pitati - "Treba li vam nešto"?

Upoznajte robota Pepper koji je u potpunosti socijaliziran, a zamisao je francuskog poduzetnika Brune Maisonniera, koji je 2005. godine zajedno s grupom stručnjaka, osnovao kompaniju pod nazivom Aldebaran s jednim ciljem - da izgradi neku vrsta robota za poboljšanje ljudskog života.

Kompanija posluje s više od 1.300 podružnica i partnera u svijetu i baš kao ponosni "roditelji", proizveli su robota Peppera. Razvijen u Parizu, Pepper je prvi robot koji shvata i reagira na ljudske emocije.

Kao vaš privatni vjerni pratilac košta više od deset hiljada eura, a ukoliko vam je potreban kao "složeniji zaposlenik“, cijena mu je oko 20 hiljada eura.

Uskoro će biti lansiran u cijeloj Evropi, a Pepper ispred sebe ima i tablet koji mu služi kao srce. Na tijelu ima tri točka, što znači da se može kretati u svim pravcima, izbjegavati nalete drugih ljudima uz pomoć lasera. On razumije glasovne komande, ali i reagira na osjetljive dodire. Ako ga zamolite da vam sipa čašu vina, rado će to učiniti.

Pepper će vam se "pravdati", ako se vrati kući tužan, ljut ili umoran. Kompleks softver za prepoznavanje lica znači da može prepoznati vaše raspoloženje, glas, izraz, stav i jezik, tako da će po potrebi biti optimističan i pozitivan.