Uspješno testiranje prototipa
0

Prvi let za Cessnu Citation Ten

Sarajevo-x.com
Kompanija Cessna Aircraft Company nedavno je objavila da je njihov prototip novog modela Citation Ten napravio svoj prvi probni let. Let je trajao više od dva sata, a uključivao je ispitivanja stabilnosti i kontrole, upravljivosti, te automatske sisteme.
Certifikat za upotrebu agencije "Federal Aviation Administration" Cessna Citation Ten bi trebala dobiti sredinom 2013. godine, dok su prve isporuke ovog poslovnog mlaznjaka planirane za drugu polovinu 2013.

Citation Ten je avion srednje veličine s novim dizajnom i performansama, što mu omogućava bolje performanse prilikom povećanja visine i prosječne brzine, što uz veći domet donosi mnogobrojne prednosti u odnosu na model Citation X (Model 750). Uz manju potrošnju goriva novi Citation Ten je dizajniran tako i da ponudi bolju udobnost za do devet putnika i dva pilota.

Citation Ten je dobio Dva Rolls-Royce AE 3007C2 motora koji mogu ovaj avion težak 16.601 kg podići sa zemlje u samo 1,569 metara, ali i obezbjediti mu maksimalnu brzinu krstarenja od 527 čvorova na sat ili 977 km/h. Također Citation Ten ima i ovjeren visinski maksimum od 51.000 stopa ili 15,545 m, te maksimalni domet od 3,242 nautičkih milja ili 6,008 km. Zahvaljujući ovim osobinama nova Cessna putovanja na relacijama kao što su New York - London, Boston - San Francisco, London - Dubai, Miami - Seattle i slična obavlja u jednom potezu i bez potrebe za dosipanjem goriva.

Citation Ten je skoro 40 cm duži od prethodnog modela Citation X, pružajući dodatni prostor za noge putnika u prednjem prostoru za sjedenje. Također sadrži i ClairityTM tehničko rješenje za putničku kabinu, gdje se podrazumjevaju kontrole za putnike putem ekrana osjetljivih na dodir kao i maksimalna digitalna zabava.