Projekat britanskog biznismena
0

VIDEO / Prvi kosmodrom gotovo završen, letovi za 2 godine

Sarajevo-x.com
Izgradnja prvog svjetskog kosmodroma je gotovo završena. Ova svemirska luka će se koristiti za komercijalne letove kompanije Virgin Galactics. Oko 90 posto projekta je do sada završeno.
Kosmodrom "Spaceport America" se nalazi u Las Crucesu u Meksiku, a u vlasništvu je britanskog biznismena Richarda Bransona. To je njegova najambicioznija poslovna avantura do sada. Već je izgrađena pista duga 3,2 km, hangar futurističkog izgleda i svemirski centar iz kojeg će se kontrolisati letovi.

Do kraja izgradnje je preostalo još dva mjeseca. Prvi let će biti obavljen 2013. godine. Christine Anderson, nova direktorica kosmodroma, izjavila je da je iznenađena brzim napretkom projekta.

"Kada pomislite o kakvom projektu se radi i gdje se gradi ovaj kosmodrom, shvatite da je u stvari izgrađen mali grad. Čestitam svima koji učestvuju u izgradnji i koji su uložili svoj trud", rekla je Andersonova.

Sistem za lansiranje kompanije Virgin Galactics pod nazivom "WhiteKnightTwo/SpaceShipTwo se još uvijek testira. Prije svega je potrebno je ustanoviti da li je sigurno da turisti putuju do "ivice" Svemira, objavio je Daily Mail.