Tehnologija
44

Prvi dan proljeća Google obilježio posebnom animacijom

Piše: M. N.
Stiglo je proljeće. Danas je proljetni ekvinocij kada se prema astronomiji obilježava prvi dan proljeća, odnosno ravnodnevnica. Google je u čast proljeća napravio i posebni simpatični doodle.

Na cijeloj Zemlji dužina dana i noći je jednaka, a danima nakon ravnodnevnice dan se postepeno produžava. Sunce je dostiglo tačku tzv. nebeskog ekvatora u 4:30 sati jutros.

Dosezanje tačke nebeskog ekvatora događa se dvaput u godini, oko 21. marta (a može 19. i 20.), što nazivamo proljetnom ravnodnevicom i oko 23. septembra, što nazivamo jesenskom ravnodnevicom.

Festival proljeća u Nepalu
Festival proljeća u Nepalu

Proljeće simbolizira ponovo rađanje Sjeverne hemisfere Zemlje kada se u prirodi sve budi. Mnoge kulture imaju festivale proljeća, a posebno se izdvajaju Japan, Indija i Nepal. Dolazak proljeća obilježavaju plesom i pjesmom, a učesnici festivala bacaju različite boje jedni na druge. Festivali obilježavaju i pobjedu dobrog nad zlim.

Festival proljeća u Indiji
Festival proljeća u Indiji

Učenici i studenti u SAD-u imaju i proljetni odmor kada uživaju u brojnim zabavama koje se većinom održavaju na plažama.