Korak u pravom smjeru
0

VIDEO / Prva "pametna" protetička noga slijedi pokrete tijela

Sarajevo-x.com
Amputirac koji je izgubio nogu zbog raka kosti je predstavio revolucionarno umjetno koljeno The Power Knee koje je promijenilo njegov život.

David Jonsson (19) je rekao da mu je "pametna" noga omogućila da ponovo može normalno hodati tako što slijedi pokrete njegovog tijela.

Uređaj The Power Knee je dizajniran tako da "osjeća" pokrete tijela i pokreće se sam od sebe.

"Motor mi daje više kontrole nad koljenom, omogućava mi da lakše oponašam normalan hod. Također, protetička noga kompenzira gubitak mišića i pomaže mi pri penjanju stepenicama ili pri ustajanju sa stolice, kao i kada hodam po ravnom tlu", rekao je Jonsson koji je izgubio nogu nakon što je obolio od raka kosti.

Protetička noga, koju napaja baterija, predstavlja najsavremeniju bioničku tehnologiju. To je najsavremeniji uređaj koji se prilagođava načinu i brzini ljudskog hoda, vrsti terena, a također može spriječiti posrtanje.

The Power Knee je razvila islandska kompanija Ossur. Već se koristi u Njemačkoj, a moguće ga je nabaviti i od privatnih dobavljača u Evropi, piše Daily Mail

"The Power Knee nudi amputircima priliku za rehabilitaciju u pravom smislu. Koljeno ohrabruje korisnike da postanu aktivniji i rade stvari koje bi inače izbjegavali", izjavio je glasnogovornik kompanije Ossur.