Airbusov koncept budućnosti
0

FOTO+VIDEO / Prozirni avion za one koji ne žele ništa propustiti

Sarajevo-x.com
Prozirna putnička kabina Airbus koncepta
Futuristički koncept aviona sa prozirnim trupom i putničkom kabinom, za koji se očekuje da bi se mogao naći u upotrebi od 2050. godine, prikazao je u Londonu avioproizvođač Airbus.

Kabine za ekonomsku i biznis klasu zamijenjene su zonom za relaksaciju, zonom za posao i barom za socijalizaciju.

Zidovi aviona će se mijenjati u zavisnosti od svjetlosti, dok će holografski displeji i ostali zabavni sadržaj energiju dobijati od tjelesne topline putnika.

Kabina je dizajnirana da imitira učinkovitost ptičije kosti, koja pruža čvrstoću gdje je potrebno i također dozvoljava "inteligentne membrane" na zidovima kabine, koje će kontrolisati temperaturu zraka i postati prozirnima da bi putnicima pružile panoramski pogled.

Iz Airbusa tvrde da će putnici u budućnosti moći uživati u partiji virtuelnog golfa ili se uključiti u interaktivne konferencije, jer će kabina otkriti i odgovoriti na njihove potrebe.

Zona za revitalizaciju opušta putnike zrakom obogaćenim vitaminima i antioksidansima, osvjetljenima za raspoloženje, aromaterapijom i akupresurom.

U interaktivnoj zoni nalaze se virtuelne pop-up projekcije koje putnicima pružaju široku lepezu sadržaja od videoigara do šopinga.

"Ovaj avion namijenjem je da zadovolji sve potrebe, od najjednostavnijih do najluksuznijih, omogućavajući nastavak života kao da ste na zemlji", navode iz Airbusa.

Charles Champion, zamjenik izvršnog predsjednika Airbusovog odjela inžinjeringa, kazao je: "Naše istraživanje pokazalo je da će putnici 2050. godine očekivati bezbrižno putovanje i ekološki osviještena prevozna sredstva. Putnička kabina dizajnirana je s tim ciljem i pokazuje da samo putovanje može biti avantura, baš kao i odredište".