Ideja koja nikada nije zaživjela
2

Propelerski "Railplane" za prijevoz putnika iz 1930. godine

Klix.ba
"Railplane" je trebao biti vrhunac britanske genijalnosti i revolucionizirati moderni transport putnika, baš kao što je to bio slučaj sa željeznicom sto godina ranije.

Testna rampa je izgrađena u Glazgovu 1930. godine, kada je pronalazač George Bennie vjerovao da će "Railplane" putnicima pružiti glamuroznu i mirnu vožnju pri brzini od 190 kilometara na sat. Međutim, putovanje je završilo u zemlji srušenih snova i bankrotom čovjeka koji je potrošio 20 godina svog života pokušavajući od "Railplanea" napraviti stvarnost.

George Bennie, koji je u trenutku izgradnje testne rampe imao 39 godina, je vjerovao da će njegov san postati stvarnost. Na njegovu žalost, testna rampa nikada nije prešla dužinu od 120 metara, jer investitori nisu htjeli uložiti novac u njegov izum.

"Railplane" je visio na metalnoj konstrukciji, a pokretala su ga dva propelera, po jedan na svakom kraju. Ispod vozila su bili točkovi koji su se kretali po još jednoj šini, što je poboljšavalo ukupnu stabilnost.

Demonstracija za medije i javnost je priređena 8. jula 1930. godine.

"'Railplane' radi savršeno, a putnici znaju da se kreću samo dok gledaju kroz prozor. Nema poskakivanja, dima i pištanja sirene", kazao je jedan od putnika.

Mediji su izvještavali o nevjerovatnom proizvodu britanskih umova, a predložene su linije između Edinburgha i Glasgowa, piše Daily Mail.

Međutim, i pored svih pozitivnih izjava, niko se nije ponudio za igradnju rampe, a 1937. godine Bennie je bankrotirao.

Rampa je na tom mjestu stajala još 20 godina, prije nego je 1941. godine razmontirana i iskorištena za proizvodnju oružja.