Star 110 godina
4

VIDEO / Pronađen prvi videosnimak u boji

Klix.ba
Prvi na svijetu videosnimak u boji je otkriven tokom ove sedmice nakon što se 110 godina nalazio u limenoj kutiji.

Snimak, koji je napravio engleski pronalazač Edward Raymond Turner, prikazuje razne testne snimke objekata, uključujući i makao papagaja, zlatnu ribicu i djecu koja se igraju suncokretima.

Snimak je otkrio Michael Harvey, kustos kinematografije Nacionalnog muzeja za medije u Bradfordu u Engleskoj, koji je radio sa ekspertima u Nacionalnoj arhivi kako bi snimke konvertovao u digitalnu formu.

Filmski historičari smatraju Turnerov izum, koji je napravio zajedno sa poduzetnicima Frederickom Marshallom Leejem i Charlesom Urbanom, značajnim postignućem ali i praktičnim neuspjehom. Naime, današnja digitalna tehnologija znači da se snimak može vidjeti onakav kakav je zamišljen da se vidi, piše The Film Stage.

Turner je preminuo 1903. godine, samo godinu dana nakon završetka svog projekta. Bilo mu je 29 godina. Nakon njegove smrti Urban je razvio cijeli proces sa Georgeom Albertom Smithom, što je rezultiralo prvim sistemom, nazvanim Kinemacolor.

Turnerova udovica nikada nije dobila nikakav novac za njegove zasluge u razvoju filma u boji, ali ovo otkriće će osigurati da se njegovo ime u analima kinematografije nikada ne zaboravi.