Tehnologija
13

Proizvedena kamera koja snima Sunce i zvijezde usred dana

Klix.ba
Proizvođači najboljih digitalnih kamera na svijetu nisu Canon ili Nikon. Najbolje i najkvalitetnije digitalne kamere pravi mala kompanija Spectral Instruments koja se nalazi u Tucsonu u Arizoni.

Njihov model serije 1110 ima toliko širok dinamički opseg da može fotografisati i Sunce i zvijezde usred dana. Uređaj ima CCD senzor od 112 megapiksela. Na uređaj nije postavljen nijedan filter kako se ne bi umanjila ukupna izoštrenost slike. Njihovi senzori promjera 95x95 milimetara su izrazito osjetljivi na svjetlost i zahvaljujući tome se mogu snimiti fotografije zvjezdanog neba usred dana.

Sistemi kamera Spectral Instrumenta su skupi i ugrađeni su na satelitima koji kruže u Zemljinoj orbiti ili se koriste u strogo kontrolisanim uslovima u laboratorijama i istraživačkim centrima širom svijeta, piše Gizmodo.

Međutim, sada su odlučili dati jednu od svojih kamera nekom od profesionalnih fotografa kako bi mogao napraviti neke zadivljujuće fotografije.

Naime, ukoliko budu zadovoljni napravljenim fotografijama i ukoliko javnost pokaže interesovanje, kompanija je odlučila da počne proizvodnju nove verzije ove kamere koja će biti u stalnoj prodaji.