Tehnologija
0

Prodor Applea na tržište ugrozio Nokiju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Finska Nokia, najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona čija je "zvijezda" počela da tamni prije dvije godine, nakon prodora Applea na tržište mobilnih telefona, zatražila je od američke Komisije za međunarodnu trgovinu - ITC da pokrene istragu protiv Applea zbog kršenja sedam patenata.

Sporni patenti se odnose na modele Appleovog mobilnog telefona iPhone, prenosive digitalne medijaplayere iPod i računare tog američkog informatičkog giganta, objavio je francuski privredni dnevnik Eco.

Nokia je zatražila da se ispitaju patenti vezani za inovacije koje danas omogućavaju Appleu da formira glavne karakteristike svojih proizvoda u oblastima korisničkog interfejsa, fotografskih aparata, antena i tehnologija za upravljanje potrošnjom električne energije.

ITC bi u periodu od 30 dana trebalo da odluči da li tužba može da se prihvati, ali u Nokiji procjenjuju da nalog za prekid prodaje Appleovih proizvoda ne bi mogao da počne da važi prije početka 2011.

Apple, kako je prenio Eco, prodaje 15 puta manje mobilnih telefona od Nokije, ali sada zarađuje više novca od tog finskog proizvođača.