Tokom prvih pet mjeseci
48

Prodato više od 30 miliona telefona Samsung Galaxy S III

Klix.ba
Iz Samsunga je u ponedjeljak rečeno da je od izlaska na tržište u maju ove godine, tokom prvih pet mjeseci širom svijeta prodato više od 30 miliona pametnih telefona Samsung Galaxy S III, čime je ovaj telefon postao najbrže prodavani pametni telefon ove kompanije u historiji.

U poređenju s tim, prethodnik ovog telefona, Samsung Galaxy S II, je tokom prvih 150 dana nakon izbacivanja na tržište prodat u deset miliona primjeraka. Tek nakon 14 mjeseci prodaja telefona Galaxy S II je dostigla broj od 30 miliona.

Samsung, koji osim telefona proizvodi i televizore, kućanske aparate, poluprovodnike i displej panele, je skoro 70 posto profita u trećem kvartalu dobio prodajom mobilnih uređaja, kamera i kompjutera.

Iako su brojke impresivne, prodaja Galaxyja S III još nije dostigla prodaju njegovog glavnog konkurenta, telefona iPhone 5. Iako Apple ne objavljuje brojke za prodaju individualnih uređaja, analitičari vjeruju da je kompanija prodala između 40 i 50 miliona ovih telefona.

Međutim, Galaxy S III je samo jedan u nizu pametnih telefona koje nude. Prema nekim procjenama, Samsung je tokom trećeg kvartala prodao dva puta više pametnih uređaja nego Apple.