Tehnologija
0

Prodaja video igre "Grand Theft Auto IV" dosegla 500 miliona dolara u prvoj sedmici

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izdavač video igara Take-Two Interactive Software u srijedu je saopćio kako su i više nego zadovoljni prodajom njihovog popuarnog i željno iščekivanog naslova "Grand Theft Auto IV", budući da je zarada već u prvoj sedmici izlaska na tržište dosegla nevjerovatan iznos od 500 miliona dolara.

Iz američke kompanije, sa sjedištem u New Yorku, saopćeno je kako je, u prvih sedam dana nakon zvaničnog lansiranja na tržište 29. aprila, prodano više od šest miliona primjeraka video igre "Grand Theft Auto IV".

Samo u prvom danu širom svijeta prodano je nevjerovatnih 3,6 miliona primjeraka, u vrijednosti od 310 miliona dolara, objavio je AP.

Glavni lik ove hit video igre je Niko Bellic, gangster, koji imigrira iz Istočne Evrope u Liberty City (New York City). Igrači u ulozi Bellica mogu krasti vozila, zarađivati novac od kriminalnih aktivnosti, pucati u nevine prolaznike i posjećivati striptiz klubove.

Uprkos velikoj popularnosti "Grand Theft Auto" video igara, kritičari smatraju kako bi ekstremno nasilje u ovim naslovima moglo negativno utjecati na djecu, a udruženje "Majke protiv vožnje u pijanom stanju" prigovorilo je kako je u posljednjoj verziji moguće i voziti u alkoholiziranom stanju.