Smartphonei i tableti nenadmašivi
0

Prodaja tehnoloških uređaja u 2012. premašit će bilion dolara

Sarajevo-x.com
Vodeći analitičari na polju tehnologije predviđaju da će ukupna prodaja tehnoloških uređaja u 2012. godini premašiti bilion dolara. Proizvodnja smartphonea i tableta je samo doprinjela popularnosti najnovijih uređaja na tržištu, slažu se u izjavama eksperti na Sajmu elektronike u Las Vegasu.

"Stariji uređaji se doslovno penzionišu velikom brzinom, ali su smartphone i tablet za sada nenadmašivi. Ova dva uređaja će samo imati varijacije koje će biti naprednije jedne od drugih, ali će dostići veliku prodaju", rekao je Steve Bambridge, direktor GfK Boutique research, prenosi AFP.

Eksperti na polju eletktronike i tehnike predviđaju da će prodaja u 2012. godini biti oko 1,04 biliona dolara što je za osam posto više od prošle godine kada je ostvarena prodaja od 993 milijarde. Također je rečeno da će prodaja smartphonea porasti za 22 posto, za razliku od prošlogodišnjeg povećanja za 59 posto, a da će u ovoj godini biti prodato najmanje 100 miliona tablet uređaja.

Potražnja za uređajima u zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama opada, ali zato u Brazilu, Kini i Indiji raste. Na Sajmu tehnologije i elektronike u Las Vegasu najavljena je i proizvodnja 50 novih modela tableta i od 30 do 50 novih modela ulrtabooka.