"Javio" se putem Twittera
0

"Probudio" se NASA-in humanoidni robot na ISS-u

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon što je u februaru dostavljen na Internacionalnu svemirsku stanicu, NASA-in humanoidni robot se konačno probudio u ponedjeljak, javlja AP.

Kontrolori sa Zemlje su u ponedjeljak uključili Robonauta prvi put otkako je dostavljen na Internacionalnu svemirsku stanicu (ISS) u februaru. Test je podrazumijevao uključivanje svih njegovih sistema. Međutim, robot se nije kretao, a taj će se test obaviti sljedeće sedmice.

"Sviđa mi se struja. Ovo je jedan mali korak za čovječanstvo, ali jedan veliki skok za 'limenu' vrstu", poslao je robot ovu poruku putem Twittera. Naravno, to nije učinio samostalno, nego je poruku objavio član tima koji kontroliše Robonauta.

Četiri kamere na glavi robota koje služe kao njegove oči su se pojavile na glavi boje zlata. Aktivirana je i infracrvena kamera smještena u njegovim ustima, a ona služi za dublju percepciju. Robonaut je tokom testa pokazao pogled u unutrašnjost američke laboratorije Destiny.

Robonaut je prvi humanoidni robot u svemiru, a njegov zadatak je da pomaže astronautima. Kontroliše ga tim iz Houstona. Kada se Robonaut probudio, na Zemlji se taj uspjeh i proslavio.

Glavni kompjuter se nalazi u stomaku Robonauta, a u njegovim rukama je 30 procesora koji upravljaju zglobovima.

Robonaut je dostavljen na ISS tokom posljednjeg leta svemirskog broda Discovery. Prvog septembra će kontrolori testirati njegove prste, šake i ruke. Robonaut nalikuje na čovjeka od struka do glave. Njegove noge su u fazi dizajniranja, a robot će ih dobiti 2013. godine.

Misija Robonauta za sada je da ostane na ISS-u, a kasnije bi mogao izlaziti u svemirske šetnje i brinuti se za astronaute.

Njegovo mjesto odmora je vreća za spavanje načinjena od materijala otornog na vatru, jer zvaničnici NASA-e nisu željeli rizikovati sa zapaljivim dijelovima ovog robota.