Tehnologija
12

Privremene tetovaže omogućavaju korištenje smartphonea

Klix.ba
U budućnosti bi tetovaže mogle postati mnogo više od crteža i natpisa jer su naučnici razvili novu vrstu privremenih tetovaža visoke tehnologije, koje omogućavaju korištenje smartphonea i aplikacija.

Tetovaže nazvane DuoSkin su rezultat zajedničkog rada Tehnološkog instituta u Massachusettsu te Microsoft Researcha. One se nanose kao i ostale privremene tetovaže, napravljene su od zlatnih listova (ponekad i LED lampica), a izgledaju više kao nakit nego kao tetovaže.

Naučnici su naveli da se tetovaže mogu upotrebljavati za upravljanje drugim uređajima kao što su smartphonei, korištenje aplikacija, slanje podataka na druge uređaje, komunikaciju, a mogu se koristiti i umjesto ekrana.

U dokumentima za prototip se ove tetovaže opisuju kao "kožna narukvica". Tokom demonstracije su je povezali s kompjuterom Arduino, koji je uparen s muzičkom aplikacijom na smartphoneu. Pokretima prstom po tetovaži korisnik je mogao upravljati aplikacijom.

DuoSkin se može koristiti i za prikazivanje informacija, ali i za "razmjenu osjećaja" pomoću aplikacije za parove nazvane Couple Harmony. Tokom demonstracije je jedna osoba nosila "dugme za raspoloženje" na ruci, a pritisnula ga je kada je osjećala ljutnju. Tada je zasvijetlila tetovaža u obliku plamena koju je imala druga osoba.

Naučnici su razvili i tetovažu koja mijenja boju iz bijele u crvenu u zavisnosti od tjelesne tempereture.

Postoji i tetovaža sa NFC tehnologijom koja omogućava razmjenu informacija dodirom ikonice smartphonea na tetovaži.