Tehnologija
0

Pristupačni letovi balonom do ruba svemira za turiste

Klix.ba
Svi koji su nekada poželjeli postati astronauti, a na raspolaganju imaju 27.500 eura za kartu, za dvije godine će moći specijalnim balonom uzletjeti do ruba svemira.

Tokom leta, putnici će moći uživati u fantastičnim panoramskim pogledima na Zemlju, iskusiti bestežinsko stanje te uživati u obrocima po želji.

Projekt Eblooni je ideja španskog poduzetnika Josea Mariana Lopez-Urdialesa, šefa kompanije Zero2Infinity iz Barcelone.

Turisti će moći uzletjeti do same granice sa svemirom u kapsuli koja nosi šestero ljudi, četiri putnika i dva pilota.

"Let je veoma nježan, miran i ekološki. Putnici istovremeno mogu vidjeti Sunce i zvijezde te Zemljinu zakrivljenost ispod sebe. Osjećaj je nalik onom u avionu, ali na nekih 30 sekundi putnici će moći iskusiti i bestežinsko stanje te letjeti po kabini. Sve je uređeno prema individualnim potrebama putnika. Možemo čak i odijeliti dio kabine za one koji žele malo više privatnosti te im poslužiti i obroke sa Michelinovim zvjezdicama, ukoliko žele", izjavila je Annelie Schoenmaker iz Zero2Infinity.

Ruski avanturist Artemy Lebedev, jedan od nekolicine ljudi koji je posjetio svaku zemlju na planeti, već se prijavio za ovo putovanje. Komercijalni letovi trebali bi početi 2015. godine, a putovanje za četiri osobe koštat će oko 110 hiljada eura.

Zero2Infinity razvija tehnologije koje će omogućiti jeftina i efikasna putovanja do granice sa svemirom, bez ikakvog negativnog utjecaja na okolinu. Trenutno kompanija nudi putovanja samo naučnicima, ali cilja i na parove i porodice. Njihova najveća kapsula, koja nosi šest ljudi, ima prozor od 15 kvadratnih metara, kako bi omogućila što bolji pogled na Zemlju i svemir.

Kompanija je nedavno sarađivala sa španskim univerzitetom Jaume, kako bi poslali njihovog humanoidnog robota NAO u svemir. Cilj saradnje bio je razvoj robotike i testiranje istraživanja univerziteta o robotskoj inteligenciji.