40 godina Interneta
0

Prikazan računar s kojeg je poslata prva poruka

Sarajevo-x.com
Prije 40 godina poslata je prva poruka s jednog računara na drugi. Naime, nju su poslali inžinjeri Univerziteta Kalifornija u Los Angelesu svojim saradnicima u Istraživačkom institutu Stanford (SRI) u San Francisku. Povodom tog jubileja u Los Angelesu je održana proslava na kojoj je i prikazan računar s kojeg je poslata prva poruka.

Profesor informatike Leonard Kleinrock koji je poslao prva slova sa svog računara u Los Angelesu povodom ovog jubileja izjavio je da se nikada nije ni nadao da će se Internet razviti u tolikoj mjeri, te da će uopšte i postojati stranice za društveno umrežavanje poput Facebooka, Twittera i YouTubea.

"Internet je danas element demokratizacije. Tu, na internetu svi imaju jednako pravo glasa. I nema puta koji vodi nazad. Internet se ne može isključiti. Ovo je doba Interneta", istakao je Kleinrock na skupu u Los Angelesu koji je održan u čast 40. godina postojanja Interneta.

On se osvrnuo i na spam poruke, te online prevare upoređujući Internet sa tinejdžerom.

"Internet se ponaša loše poput tinejdžera. No, pitanje je da li će kada izraste u 'odraslog čovjeka' prestati se tako ponašati?", kazao je profesor Kleinrock, dodajući da je Internet ubjedljivo predstavlja najveći tehnološki uspijeh.

Pokazujući računar s kojeg je poslata prva poruka, on je podsjetio i na sam taj događaj.

"Počeli smo tipkati riječ 'LOG', no nakon slova 'O' sistem je pao, no iz drugog pokušaja uspjeli smo poslati kompletnu poruku", ispričao je Kleinrock, prisjećajući se događaja od 29. oktobra 1969. godine.

Cijeli taj projekt pokrenula je Agencija za napredna istraživanja Ministarstva obrane SAD-a (ARPANET), a mreža ARPANET danas je izrasla u Internet.