Tehnologija
0

Pričanjem do upoznavanja

FENA
UNICEF, organizacija “Laptop za svako dijete” (OLPC) i Google objavili su da počinju “Naše priče”, zajedničku inicijativu da bi se sačuvala i razmijenila historija i identitet različitih kultura kroz individualne priče dostupne on-line na mnogo jezika.

Koristeći se laptopima, mobilnim telefonima i drugim uređajima za snimanje, djeca će snimiti na njihovim maternjim jezicima priče starijih, članova porodica i prijatelja. Ove priče će biti razmijenjene na globalnom nivou putem web stranice “Naše priče”, gdje se one mogu naći na Googleovoj mapi.

Omogućavajući pristup ovim pričama širom svijeta, projekt “Naše priče” želi doprinijeti boljem razumijevanju zajedničke humanosti koju dijele zemlje i kulture, religije, jezici i generacije.

“Informacione tehnologije mogu pomoći mladim ljudima širom svijeta da saznaju više jedni o drugima”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Ann. M. Veneman. “Naše priče će promovirati dijalog preko granica i kultura i dat će mladim ljudima glas u mnogim pitanjima.”

Jeftini XO laptopi koje je osigurala organizacija „Laptop za svako dijete“ bit će osnova za izradu ove digitalne arhive personalnih priča dajući djeci iz zemalja u razvoju jednostavnu tehologiju da zabilježe svoje priče i razgovore.

"Organizacija “Laptop za svako dijete” je veoma zadovoljna parternstvom s Googleom i UNICEF-om da bi se zabilježili osjećaji djece i njihovih zajednica širom svijeta”, izjavio je Walter Bender, predsjednik Software and Content/COO, One Laptop per Child.