Spas za 1,2 miliona ljudi
0

Prezentirani prvi umjetni prsti na svijetu

Sarajevo-x.com
Naučnici su danas javnosti otkrili prve bioničke prste na svijetu. U američkom gradu Livingstonu prezentiran je projekat nazvan ProDigits, koji je razvila kompanija Touch Bionics koja je inače zaslužna i za izum bioničke ruke. Novi proizvod može pomoći ljudima kojima nedostaje do pet prstiju od rođenja, zbog neke povrede ili zdravstvenog stanja.

Ovaj izum koji radi uz pomoć motora može se savijati, kupiti stvari i pokazivati, sve one jednostavne radnje koje je nemoguće raditi bez prstiju.

Izumitelji ove sprave se nadaju da će ona biti poticaj populaciji koja je imala djelimičnu amputaciju ruke koju samo u EU čini 52000 ljudi a širom svijeta 1,2 miliona.

Do sada u svijetu nije postojalo rješenje slično ovome za veliku zajednicu amputiraca. Izum će mnoge sadašnje invalide vratiti na nivo funkcionalnosti i nezavisnosti, i podržaće ljude koji nisu imali sličnu podršku nikada prije.

Procjenjuje se da amputacija dva prsta ostavlja jednu osobu sa 20 do 40 posto nedostatka ruke, ovisno o tome koji su prsti bili na udaru.

Bionički prsti se uklapaju na ostatak ruke i kontroliraju se putem električnih senzora koji registriraju signale mišića. Pored ovoga, bionički prsti mogu biti kontrolirani podlogom osjetljivom na dodir koja se naslanja na ostatke prsta ili tkivo koje okružuje kost kako bi osigurala neophodni pritisak da se prst aktivira.