Tehnologija
0

Pretvorite svoj iPhone u mikroskop za samo 7 eura

Sarajevo-x.com
Naučnici su pronašli način da iPhone pretvore u mikroskop za samo sedam eura. Uz pomoć ljepljive trake, elastične gumice i male staklene loptice, uspjeli su stvoriti uređaj za uvećanje pomoću kojeg se mogu vidjeti čak i crvena krvna zrnca.

Tim naučnika je napravio i spektroskop koji mjeri različite frekvencije svjetla koristeći se jeftinim komponentama.

Pored toga što predstavlja inovaciju, naučnici tvrde da bi ovakav uređaj mogao biti veoma koristan pacijentima u izoliranim zajednicama širom svijeta. Uređaj bi mogao omogućiti ljudima da fotografišu inficirano mjesto na tijelu i fotografiju pošalju doktoru, koji bi ustanovio dijagnozu iako je hiljadama kilometara udaljen od pacijenta.

Laboratorijski mikroskopi generalno koštaju hiljadama eura, te ih je teško iznijeti iz prostorija u kojim su prvobitno postavljeni. Mikroskop na iPhoneu je najkompaktniji i najjeftiniji u historiji.

Razvio ga je dr. Sebastian Wachmann-Hogiu sa Univerziteta Kalifornija, koji je tvorac i prethodnih složenijih uređaja. Sada se odlučio napraviti samo osnove mikroskopa, koristeći se gumicom kako bi na kameru Iphonea fiksirao staklenu lopticu promjera 1 milimetar. Uz pomoć ovog izuma je moguće povećati objekte 350 puta. Wachmann-Hogiu je kreirao i poseban softver koji fokusira sliku. Cijena softvera i uređaja je četrnaest eura, ali naučnici kažu da će biti snižena na samo sedam eura.

Oni sada pokušavaju poboljšati kvalitet slike, te razvijaju aplikaciju za praćenje količine kisika u krvi i broj krvnih ćelija.

Prototip spektrometra je napravljen korištenjem električne trake, PVC cijevi i male rešetke koja rastavlja svjetlost na različite boje, objavio je Daily Mail.