Ne gube na performansama
0

Predstavljene rastezljive baterije, površina im se triput poveća

Klix.ba
Naučnici sa Univerziteta u Illinoisu su predstavili rastezljive baterije čija se površina može povećati čak tri puta bez gubitka performansi. Problem u razvoju rastezljivih elektroničkih uređaja već duže vrijeme predstavlja nedostatak dovoljno rastezljivih izvora energije.

Novi princip kreiranja ovakvih izvora predstavlja korištenje materijala koji mogu pohranjivati energiju, a koji su raspoređeni po rastezljivom polimeru. Ova baterija se također može puniti i bežičnim putem.

"Kreiranje rastezljivih baterija predstavlja veliki izazov, jer je za razliku od elekrtoničkih uređaja vrlo teško smanjiti dimenzije baterije bez znatnog smanjenja performansi. Testirali smo razne metode i ova se pokazala kao najuspješnija", kazao je John Rogers, vođa istraživanja.

Rogers na ovom projektu već nekoliko godina radi zajedno sa kolegama sa Univerziteta Northwestern. Za kreiranje ove baterije su koristili male i simetrično raspoređene elemente ugrađene u rastezljivi polimer, prenosi BBC.

Za vezu između pojedinačnih elemenata na bateriji su korištene veze koje se redaju u obliku slova "S" kada baterija nije rastegnuta.

Rogers kaže da postoji nebrojeno mnogo primjena za ovakvu vrstu baterija.

"Najvažnije primjene će biti one koje uključuju uređaje postavljene na koži, koji prate vitalne znake", rekao je Rogers te dodao kako su potrebna nova istraživanja da bi se produžilo trajanje baterije.