Tehnologija
0

Predstavljen robot koji pjeva i pleše

Sarajevo-x.com
Period korištenja robota u svakodnevnim kućnim aktivnostima došao je korak bliže s razvojem novih humanoidnih mašina. Najnovije izdanje humanoida, pod nazivom HRP-4C, ima sasvim "realno lice" i solidne pokrete, te može također i pjevati.

Jučer su predstavljeni njeni plesni koraci na izložbi u Tokiju. Za veliki korak zaslužan je japanski Nacionalni institut za naprednu industrijsku nauku i tehnologiju. Oni tvrde da su razvili softver koji omogućava svima, i bez prethodnog znanja o robotima, da se služe ovim proizvodom.

Na izložbi su oni odjenuli humanoid HRP-4C u žutu haljinu i dali joj prateće članove grupe kako bi pokazali svoju tačku. Uz pomoć kompjuterskog miša, korisnici mogu jednostavno kreirati komplicirane pokrete, kao što je ples i skakanje.

"S ovim softverom, nadamo se da ćemo napraviti robota koji može glumiti, pjevati, pa čak i hodati na pisti tokom revije. Želimo kreirati novi sadržaj u tehnološkoj industriji", rekao je Shinichiro Nakazawa, iz Instituta.

Njegov kolega Masataka Goto je dodao kako je kod ovog humanoida korištena nova tehnologija, koja uz pomoć računara imitira ljudski glas.

"Također, razvili smo i softver za izraze lica, koji je usklađen sa softverom pjevanja", dodao je on.

Istraživači su koristili pravu pjevačicu kao modela, snimivši svaki njen pokret dok je pjevala. Pokreti su mapirani na HRP-4C koji je tada bio u mogućnosti da oponaša pokrete iz stvarnog života. Tim je čak učinio da robot može i disati, pri čemu proizvodi sasvim realne zvukove disanja, piše "Daily Mail".