Tehnologija
199

Predstavljen novi iPhone 5, uređaj koji će promijeniti svijet

Klix.ba
(Foto: AFP)
Nakon nekoliko mjeseci nagađanja o tome kako će izgledati i kakve će mu funkcije biti, večeras je predstavljen novi, tanji i lakši iPhone 5.

Appleov šef Tim Cook je u Yerba Buena centru u San Francisku predstavio iPhone 5 čija debljina iznosi 7,6 milimetara što je za 18 posto tanje od iPhonea 4S.

Također, novi iPhone lakši je 20 posto od svog prethodnika. Omjer stranica mu je 16:9 a ekran je dijagonale četiri inča.

Prije nego je predstavio najnoviju inačicu, Cook je govorio o dostignućima Applea te izjavio kako je Apple do sada prodao 400 miliona iOS uređaja.

Potpredsjednik Appleovog marketinga Phil Schiller kazao je kako je ovo do sada njihov najljepši uređaj koji je u potpunosti napravljen od stakla i aluminija.

In-cell tehnologijom u iPhonov ekran ugrađeni su senzori čime se odbilo na preciznosti ali i debljini. U njemu se nalazi A6 procesor koji je duplo brži od onog koji je bio ugrađen u iPhone 4S.

iPhone 5 snima fotografije u rezoluciji od osam megapiksela a ima mogućnost snimanja videa u 720 piksela. Cijena u SAD-u će iznositi 199 (16 GB memorije), 299 (32 GB memorije) i 399 (64 GB memorije) dolara na bazi dvogodišnjeg ugovora.