Kalifornija
0

Predstavljen 'mikroskopski mikroskop'

Sarajevo-x.com
Naučnici sa Instituta za tehnologijju u Kaliforniji napravili su mikroskop veličine nokta koji uvećava bez optičkih leća.

Kako piše Independent, ovo je jedna od najvećih inovacija otkako je mikroskop izumljen prije 500 godina, a smatra se da bi se mogala masovno proizvoditi i prodavati po cijeni nešto većoj od šest eura. Napaja se sunčevom energijom i ima istu moć uvećavanja kao i mikroskopi vrhunske kvalitete.

Ovaj "mikroskopski mikroskop" može se nositi svuda zbog svoje izrazito male veličine i mogao bi pomoći doktorima u zemljama Trećeg svijeta da lakše dijagnosticiraju malariju ili otkriju parazite koji se prenose vodom.

"Spravica je kompaktna i mogla bi se ugraditi u mobilni telefon. Napaja se sunčevom energijom, te je privlačna za primjenu u zemljama u razvoju," kaže Changhuie Yang, asistent profesora sa kalifornijskog Instituta za tehnologiju.

"Naše istraživanje je bilo motivisano činjenicom da su mikroskopi prisutni još od 16. stoljeća, a da se njihov osnovni dizajn gotovo nije promijenio. Novi dizajn koji smo mi osmislili omogućuje da se riješimo leća i ogromnih optičkih elemenata," ističe Yang.

Novi instrument koristi kompjuterski čip i mikrofluide usmjeravajući protok fluida na vrlo niskoj razini.