Treća generacija tableta
0

Predstavljen iPad 4G sa unaprijeđenim ekranom

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanija Apple predstavila je danas novu generaciju tableta iPad sa ekranom visoke rezolucije, boljim grafičkim procesorom i podrškom za 4G mrežu.

Ekran novog računara ima rezoluciju 2048 sa 1536 piksela, a srce sistema čini novi čip A5x. Direktor Applea Tim Cook rekao je na ceremoniji predstavljanja novog računara da ovaj model "redefiniše kategoriju koju je Apple izmislio".

   Apple dominira tržištem tableta, ali će se suočiti sa većom konkurencijom kada se kasnije ove godine u prodaji pojavi serija uređaja koji koriste novi operativni sistem Windows 8. Novi iPad ima kameru sa senzorom od pet megapiksela, a može da funkcioniše i kao bežični centar za druge uređaje.

   Sa 9,4 milimetara debljine računar je za šest milimetara deblji od iPada druge generacije. Šef Appleovog marketinga Phil Schiller izjavio je da baterija novog tableta omogućava desetosatni rad, a ovo vrijeme se skraćuje ako se koristi 4G mreža.

   Apple je u 2011. godini držao 62 posto svjetskog tržišta ove vrste računara, a sa predstavljanjem novog modela očekuje da taj procenat ove godine poraste na 70 posto.

   Analitičari očekuju da će Apple prodati 69 miliona iPada do kraja 2012. godine. Procjenjuje se da će radnje u istom periodu prodati 22,8 miliona tableta koji koriste Googleov operativni sistem Android i 6,3 miliona uređaja Blackberry Playbook.